In 1948 kwamen een aantal fanatiekelingen bij elkaar en startten een toneelvereniging op. Hoewel deze toneelvereniging op dat moment nog niet `Zoldertejater´ heette, was het enthousiasme enorm. In de tientallen jaren daarop groeide de vereniging, waarna in 1971 de toneelvereniging omgedoopt werd tot `Zoldertejater´. De vereniging bestond destijds uit volwassenen vanaf 25 jaar.

Jeugd
Sinds 1997 kunnen jongeren tussen 13 en 21 jaar lid worden van de vereniging en hun passie toneelspelen vertonen aan de buitenwereld. Regelmatig speelt de jeugdgroep een toneelstuk waar een boodschap of een maatschappelijk thema aan is verbonden. Deze grote productie wordt elk jaar in november opgevoerd in Theater De Bussel.

Daarnaast speelt én produceert de jeugdgroep elk jaar ook een eigen eenakter. Dit is een concept bedacht door de eigen jeugdleden in 2010. In dit project leren jeugdleden niet alleen het spelen van toneel maar ook het produceren: regie-, decor-, attributen-, kleding- en PR-taken worden uitgevoerd door jeugdleden.
Sinds enkele jaren mogen jeugdspelers ook regelmatig meedoen aan de familievoorstelling, gespeeld door een mix van volwassenen en jeugdleden van Zoldertejater.

Volwassenen
De volwassenen (vanaf 21 jaar) spelen elk jaar een productie in Theater De Bussel. Deze productie is een familievoorstelling of avondvullende voorstelling. Het type stuk wordt elk jaar afgewisseld. Een familievoorstelling is geschikt voor alle leeftijden, maar gericht op kinderen tussen de 4 en 13 jaar. Een avondvullende voorstelling is vaak een blijspel, komedie of klucht.
Sinds enkele jaren wordt familievoorstelling regelmatig gespeeld door een mix van volwassenen en jeugdleden van Zoldertejater.

Daarnaast spelen de volwassenen elk jaar ook een eenakter. Dit is een korte voorstelling met een kleinere groep spelers. Deze voorstelling wordt op een wisselende locatie in/rondom Oosterhout gespeeld.

Werkgroepen
Behalve toneelspelen is Zoldertejater nog meer. Werkgroepen binnen Zoldertejater zijn minstens zo belangrijk als de spelersgroep. Een productie is niets zonder decor, attributen, kleding, Sponsoring & PR, grime en geluid. Zoldertejater heeft hier zijn vaste krachten voor die voor elke productie zich inzetten om dit alles tot een mooi geheel te maken.

DIT ZIJN WIJ!